Αρχιεπίσκοπος: Η Παναγία είναι η ελπίδα όλων μας


15 Αυγούστου 2021

15082021pan3
15082021pan5
15082021pan4
15082021pan6
15082021pan7
15082021pan8
15082021pan9
15082021pan10
15082021pan11
15082021pan12
15082021pan14
15082021pan13
15082021pan15
15082021pan1

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

«Είναι καθήκον μας από την θέση που έχουμε να προσφέρουμε ενωμένοι, ώστε να βγούμε στην απέναντι όχθη» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ταύρου, όπου τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Συλλειτούργησαν ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, οι ιερείς του ναού, Αρχιμανδρίτες Ραφαήλ Καρακεχαγιάς και Ειρηναίος Νάκος και ο Αρχιδιάκονος π. Ιωάννης Μπούτσης.

Ο Αρχιεπίσκοπος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην εορτή της Παναγίας σημειώνοντας πως «αν είχαμε την δυνατότητα να απλώσουμε τα φτερά της φαντασίας μας όπου υπάρχουν ορθόδοξοι χριστιανοί θα βλέπαμε χιλιάδες ανθρώπους να οδηγούν τα βήματα τους σε ιερούς χώρους, σε ναούς της Παναγίας, σε προσκυνήματα, σε μοναστήρια, σε ιερές εικόνες, για να την υμνήσουν, να την δοξολογήσουν».

Ανέφερε, επίσης, ότι οι Πατέρες της Εκκλησίας συνέκριναν την Παναγία με την Εύα και σημείωσε ότι είναι διαφορετικός ο τρόπος που αντιμετωπίζουν το θέλημα και την επικοινωνία με τον Θεό. Η Εύα, ενώ ζούσε προνομιακά στον παράδεισο επαναστάτησε. Η Παναγία από την πλευρά της, η οποία μεγάλωσε σε ένα τόπο δύσκολο, στη Ναζαρέτ, δεν αρνήθηκε τα λόγια του Αρχαγγέλου. «Πρόκειται για δύο διαφορετικές προκλήσεις» συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε ότι «Τα δύο πρόσωπα αυτά ενώ φαίνεται να είναι μακριά -χρονικά και τοπικά- είναι κοντά, γιατί βρίσκονται μέσα στον καθένα από εμάς. Κάθε φορά που αγανακτούμε και επαναστατούμε θεωρώντας πως μπορούμε και μόνοι μας να προχωρήσουμε ανεξάρτητοι τότε μέσα μας κυριαρχεί ο κόσμος της Εύας. Όταν, όμως, θέλουμε να επιστρέψουμε κοντά στον Θεό τότε κυριαρχεί ο κόσμος της Παναγίας».

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε, ακόμη, στις δυσκολίες που περνά ο τόπος από την πανδημία, αλλά και από τις φονικές πυρκαγιές και κάλεσε τους πιστούς να φύγουμε από το ναό ακούγοντας την Παναγία και αποκηρύσσοντας την Εύα. «Η Παναγία, άλλωστε, είναι η μεσίτρια» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και υπογράμμισε: «Ας φύγουμε με την πεποίθηση ότι μέσα μας ο καθένας επιλέγει τον κόσμο της Παναγίας γιατί μπορεί να κάνει το θαύμα στον καθένα από εμάς».

Μετά την Θεία Λειτουργία ο προϊστάμενος του ναού, π. Ραφαήλ, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του σημειώνοντας πως μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα. Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε πως «ο καθένας από μας έχει μια θέση, το καθήκον όλων, όμως, είναι να είμαστε ενωμένοι και να προσφέρει ο καθένας όσο μπορεί. Τότε η ζωή θα μας πάει απέναντι».

Παρέστησαν, επίσης, εκπρόσωποι των αρχών του τόπου και εκατοντάδες πιστοί, ενώ στον ιερό ναό τηρούνταν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού covid-19 και οι προσκυνητές προσέρχονταν κρατώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις και φορώντας μάσκα.

«Σήμερα είναι μία μεγάλη μέρα για την Ορθοδοξία και είναι μία ελπίδα για όλους μας. Ελπίδα για τα πρόσωπα, για τις οικογένειες, για την πατρίδα, για τα προβλήματα μας. Ας ευχηθούμε η Παναγία να μας βοηθήσει» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας στους δημοσιογράφους ακριβώς μετά την Θεία Λειτουργία.

Πρόσφατα νέα

Επικοινωνία

Οι Ενορίες και τα Ιδρύματα της Ι.Α.Α. μπορούν να αποστέλλουν τις Ανακοινώσεις τους στην διεύθυνση: 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

Ακούστε Ζωντανά

Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος

Κοινωνικά Δίκτυα

© Copyright - Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών - developed by S.R.C.