800 έτη από την κοίμηση του Αγίου Μιχαήλ του Χωνιάτου Μητροπολίτου Αθηνών


01 Ιουλίου 2022

mixail2
mixail1

«Ἀρετῇ διαπρέψας καὶ ἁγιότητι,

ποιμαντικῇ έπιστήμῃ καὶ ἀκραιφνεῖ βιοτῇ

Ἀθηναίων στυλοβάτης ἐχρημάτισας,

ὦ Χωνιάτα Μιχαήλ…»

 

Ο άγιος Μιχαήλ ο Χωνιάτης, Μητροπολίτης του κλεινού άστεως των Αθηνών, υπήρξε μεταξύ άλλων κομβική εκκλησιαστική προσωπικότητα στον τομέα της ποιμαντικής. 

Σε δυσχειμέρους ιστορικά καιρούς, όπου η ασφάλεια και η προστασία ήταν ανύπαρκτες για τους πολίτες των επαρχιών, η μόρφωση και η παιδεία προνόμιο ελαχίστων, η καλλιέργεια του πνεύματος, των γραμμάτων και των τεχνών ήταν χαρακτηριστικό των ευημερουσών πόλεων, ο άγιος Μιχαήλ αναλαμβάνει να δημιουργήσει συνθήκες κατάλληλες ώστε να μπορεί ακολούθως να καταρτήσει πολίτες και πιστά μέλη της Εκκλησίας εμφορούμενα από υψηλά πνευματικά ιδεώδη. 

Έδωσε πρότυπο για όλα τον ίδιο τον εαυτό του και φαίνεται ότι οι προσπάθειές του τελεσφόρησαν καθώς νέοι ναοί και μονές ιδρύθηκαν, κληρικοί πρωτοστάτησαν σε έργα ευποιίας αναλαμβάνοντας καίριες εκκλησιαστικές θέσεις αλλά και σε αντιστασιακό πνεύμα κατά των Λατίνων κατακτητών. Παράλληλα τοπικά εργαστήρια αρχιτεκτόνων, γλυπτών και ζωγράφων κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην Αττική και τίθενται για πρώτη φορά οι βάσεις για την διαμόρφωση εθνικής συνείδησης του Νέου Ελληνισμού.  Δικαίως λοιπόν ο Υμνωδός στο απολυτίκιο του αγίου μιλά για «ποιμαντικῇ ἐπιστήμῃ». 

Οκτακόσια χρόνια μετά την κοίμηση του αγίου Μιχαήλ, στις ατραπούς που εκείνος άνοιξε, η Εκκλησία των Αθηνών με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου Β΄ συνεχίζει την ποιμαντική και κατηχητική της μέριμνα με σύγχρονα μέσα, τρόπους και πρόσωπα διά των ποικίλων δράσεων του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως. 

Αυτόν λοιπόν τον προστάτη της ποιμαντικής επιστήμης σας προσκαλούμε να τιμήσουμε την προσεχή Κυριακή 3 Ιουλίου 2022, σε ιερά αγρυπνία κατά το πρόγραμμα που αναγράφεται στην ακόλουθη πρόσκληση.

Επικοινωνία

Οι Ενορίες και τα Ιδρύματα της Ι.Α.Α. μπορούν να αποστέλλουν τις Ανακοινώσεις τους στην διεύθυνση: 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

Κινητή Μονάδα Υγείας

Oμάδα εθελοντών ιατρών, η οποία πραγματοποιεί επισκέψεις στους Ιερούς Ναούς της Αρχιεπισκοπής, για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, σύμφωνα με το πρόγραμμα

Αναθεώρηση Συντάγματος

Συμβολή σε έναν ανοικτό διάλογο

Αποστολή

Βοήθησε κι εσύ ν' αλλάξει η ζωή μας

Ακίνητα Ι.Α.Α.

Ακίνητα Ιεράς Αρχιεπισκοπής προς μίσθωση ή παραχώρηση

Ακούστε Ζωντανά

Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος

Κοινωνικά Δίκτυα

© Copyright - Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών - developed by S.R.C.