Επιτυχημένο το τριήμερο  δωρεάν προληπτικών ενδοκρινολογικών και οπτομετρικών ελέγχων στην ΠΕ Ροδόπης από ΚΕΣΟ και ΠΕΟΟ


31 Μαϊος 2023

keso-rodopi1
keso-rodopi3
keso-rodopi4
keso-rodopi7
keso-rodopi8
keso-rodopi9
keso-rodopi10
keso-rodopi11
keso-rodopi12
keso-rodopi13
keso-rodopi16
keso-rodopi15
keso-rodopi18

Οι τριήμερες φιλανθρωπικές δράσεις στην Κομοτηνή, σε δήμους, σε Ιδρύματα και χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, που ξεκίνησαν, το πρωί της Παρασκευής 26ης Μαΐου και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 28η Μαΐου 2023, στέφθηκαν με πλήρη επιτυχία.

Τις δράσεις υλοποίησαν το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας(ΚΕ.Σ.Ο) –το Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (ΙΑΑ) σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Οπτικών –Οπτομετρών(ΠΕΟΟ), έχοντας την απόλυτη συμπαράσταση της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης - Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και του Αντιπεριφερειαρχή κ. Νικολάου Τσαλικίδη.

Οι δράσεις τέθηκαν υπό την αιγίδα της Ι.Μητροπόλεως Μαρώνειας& Κομοτηνής και προσωπικά του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα, καθώς ο ίδιος και οι εκπρόσωποί του συμμετείχαν ενεργά σε αυτές.

Είχαν τις Ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και Προέδρου του ΚΕ.Σ.Ο,καθώς και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελου, ο οποίος είναι Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΚΕ.Σ.Ο και προΐσταται του Δ.Σ αυτού.

Οι βάσεις για τη δράση αυτή, από το ΚΕ.Σ.Ο και την Π.Ε.Ο.Ο ορίστηκαν πριν από έναν χρόνο ακριβώς, όταν οι δύο φορείς επισκεφτήκαν την ακριτική Θράκη και συγκεκριμένα τις Φυλακές Κομοτηνής και τα Ιδρύματα της Ι.Μ. Ξάνθης & Περιθωρίου, για ανάλογες δράσεις.

Η τωρινή δράση είχε τίτλο: «Παροχή  Ενδοκρινολογικών & Οπτομετρικών Ελέγχων και Γυαλιών Ορασης στη Π.Ε. Ροδόπης», σε ευπαθείς ομάδες, για αυτό έτυχε της έγκρισης και της Αδείας του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Βασιλείου Λούρπα.

Επιπρόσθετα τη δράση αγκάλιασαν οι οπτικοί της Κομοτηνής-Ροδόπης μέλη της Π.Ε.Ο.Ο., Αφοι Κητζίδη -Ιωάννης και Νικόλαος-, κ. Τάτιος Κασπαριάν, κ. ΙωάννηςΧατζηαντωνίου, κ. Κιζιλαγατσλή Μπουράκ και κ. Νίκος Γκουγκής, ταμίας του Δ.Σ της Π.Ε.Ο.Ο. οπτικός – κάτοικος Αλεξανδρούπολης, που πλαισιώθηκαν από την όμαδα ΚΕ.Σ.Ο. – Π.Ε.Ο.Ο., εξ Αθήνων. Αυτή η ομάδα αποτελούνταν εκ μερους της Π.Ε.Ο.Ο. από τους οπτικούς: κ. Στέλιο Μυλόβα, Πρόεδρο της Π.Ε.Ο.Ο., κ. Γιώργο Κλάδο, μέλος του Δ.Σ. αυτής καικ. Γιώργο Γαλάτη, μέλος της.

Η ομάδα του ΚΕ.Σ.Ο. απαρτίζοταν από την κα Μαίρη Πίνη Γεν. Διευθύντρια του φορέα, την κα Μαρία Τάταρη Γ. Γ. του Δ.Σ., την κα Σοφία Κώνστα –Πέππα ταμία του Δ.Σ., την κα Μάρθα Σαμαρά Ειδική Γραμματέα του Δ.Σ.,  τον κ. Κωνσταντίνο Σαλεβουράκη Υπεύθυνο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων & επικοινωνίας του ΚΕ.Σ.Ο. Επίσης την Οφθαλμίατρο κα Αναστασία Σερέπα, απόφοιτη της Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και την Ενδοκρινολόγο–Διαβητολόγο κα Παντσιώτη Κυράστα, Dr του Καπποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αμφότερες μέλη του Ιατρικου Συλλογου Αθηνων(ΙΣΑ).

Το Κ.Ε.ΣΟ. είναι Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (ΙΑΑ) που ιδρύθηκε το 1999. Είναι ένας πιστοποιημένος φορέας στο Υπ. Εργασίας, Πρωτοβάθμιος φορέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα. Μεριμνά για τις οικογένειες κυρίως εκείνες που ανήκουν στο όριο της φτώχειας και κάτω από αυτό, τις μονογονεϊκές, που έχουν στους κόλπους τους και περιθάλπουν ΑΜΕΑ, τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, των μακροχρόνιων οικονομικών μεταναστών, που προσπαθούν να ενταχθούν στην  Ελληνική Κοινωνία, ενώ τα παιδιά τους γίνονται κοινωνοί της Ελληνικής Παιδείας.

Τα ευρήματα

Την πρώτη ημέρα, η δράση πραγματοποιήθηκε στο «ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ Πρόσβαση ΙΚΕ», στο «ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ Χαμόγελο», στο Β΄ ΚΑΠΗ Κομοτηνής, στο Γηροκομείο Κομοτηνής και το απόγευμα στην Ξυλαγανή, στην έδρα του Πολιτιστικού Συλλόγου & της δανειστικής Βιβλιοθήκης.

Τη δεύτερη ημέρα η ομάδα ΚΕ.Σ.Ο. –Π.Ε.Ο.Ο. επισκέφθηκε το χωριό Οργάνη, στον ορεινό όγκο της Ροδόπης όπου κατοικούν Έλληνες Πομάκοι-Μουσουλμάνοι και οι εξετάσεις έγιναν στο εκεί σχολικό συγκρότημα. Το απόγευμα επισκέφθηκαν τον αμιγώς Μουσουλμανικό Δήμο Αρριανών, όπου το σύγχρονο Δημαρχιακό Μέγαρο μετατράπηκε σε εξεταστικό Κέντρο.

Και την τρίτη ημέρα ο κύκλος έκλεισε με το χωριό Ίασμος. Εκεί το 22% είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι και το 78% Μουσουλμάνοι. Η δράση πραγματοποιήθηκε στον Πολιτιστικό Σύλλογο. Συνολικά εξετάστηκαν 264 άτομα(παιδιά & ενήλικες) και θα δοθούν 71 ζευγάρια γυαλιά.

Διαπιστώθηκε από την οφθαλμίατρο, κυρίως στα Μουσουλμανικά χωριά, ότι υπήρχαν πολίτες άνδρες και γυναίκες, που δεν είχαν επισκεφθεί πoτέ τους οφθαλμίατρο. Εντοπίστηκαν περιπτώσεις καταρράκτη, που πρέπει να χειρουργηθούν και διάφορες άλλες παθήσεις, που οι εξεταζόμενοι/ες, παραπέμφθηκαν σε νοσοκομείο.

Η ενδοκρινολόγος εξέτασε 114 άτομα που επιθυμούσαν διαπιστώνοντας και αυτή με την σειρά της περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού και άλλες 18 παθήσεις του θυρεοειδούς  αδένα, κάποιες εξ αυτών χαρακτηρίστηκαν βαριάς μορφής, μη έχοντας γνώση οι εξεταζόμενοι/νες, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος αδένας συμμετέχει στη ρύθμιση του μεταβολισμού, της θερμοκρασίας του σώματος, της ανταλλαγής της ύλης, την σωματική και πνευματική ανάπτυξη, καθώς και στην ομοιόσταση του ασβεστίου.

Οι δηλώσεις

Ήταν η αρχή, θα συνεχίσουμε και με άλλες δράσεις σε συνεργασία με το ΚΕ.Σ.Ο» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ροδόπης κ. Νικόλαος Τσαλικίδης  και συνέχισε «Οι oφθαλμολογικές και ενδοκρινολογικές εξετάσεις αποτελούν σημαντικό μέσο πρόληψης, διάγνωσης και αγωγής για πολλές παθήσεις και προβλήματα υγείας. Μέσω αυτού του προγράμματος, η ΠΕ Ροδόπης επιδιώκει να επεκτείνει την πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες και να εξασφαλίσει ότι κανένας πολίτης δεν θα μείνει πίσω λόγω οικονομικών ή άλλων περιορισμών».

Την ευαρέσκειά του για όλες τις δράσεις, εξέφρασε με τις ευχαριστίες του προς τον Μακαριώτατο και ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαρώνειας & Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, που έδωσε την ευλογία του για τις συγκεκριμένες δράσεις. Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Η Εκκλησία πάντοτε στο πλαίσιο της διακονίας Της προς την εικόνα του Θεού, τον άνθρωπο, ανεξαρτήτου φύλου, θρησκείας ή ἐθνικότητος, ευλογεί και συμπαρίσταται σε παρόμοιες δράσεις. Θέλω να ευχαριστήσω εγκάρδια τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για το ανύστακτο ενδιαφέρον του και τις πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνει για την εξυπηρέτηση των οικογενειών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ιδιαιτέρως στην ευαίσθητη περιοχή μας. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους όσους κοπίασαν και οργάνωσαν αυτή την αξιέπαινη και φιλάνθρωπη προσπάθεια. Επιθυμώ να δηλώσω, ότι η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής πάντοτε θα είναι παρούσα σε παρόμοιες δράσεις και θα προσφέρει την βοήθειά της.»

«Στην εκατονταετή της πορεία και προσφορά – εστίασε τη δήλωση του ο Πρόεδρος της ΠΕ.Ο.Ο. κ. Στέλιος Μυλόβας και συνέχισε- η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών -Οπτομετρών βρίσκονταν πάντα στο πλευρό των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας. Η συνεργασία μας με το ΚΕ.Σ.Ο. έδωσε στην προσπάθειά μας αυτή, πιο οργανωμένο και πολύ πιο αποτελεσματικό χαρακτήρα, αναβαθμίζοντας τις προσφερόμενες υπηρεσίες, φέρνοντας τη χαρά και την ελπίδα σε όσους είχαν ανάγκη τη βοήθειά μας. Με την αρωγή φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης οι δράσεις μας απέκτησαν μεγαλύτερο εύρος και σωστότερη στόχευση στις ευπαθείς ομάδες. Αναπτύσσοντας την συνεργασία μας με τα αρμόδια Υπουργεία ήρθαμε σε επαφή με συνανθρώπους μας οι οποίοι λόγω ιδιαίτερων συνθηκών δεν έχουν πρόσβαση σε οπτομετρικές υπηρεσίες.

Στα πλαίσια αυτά, οργανώθηκε με την σημαντική βοήθεια από τους Οπτικούς –Οπτομέτρες της Θράκης, η δράση μας, με το ΚΕ.Σ.Ο., στην Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, προσφέροντας τις υπηρεσίες μας, αλλά και διορθωτικά γυαλιά σε όσους είχαν πραγματικά ανάγκη.

Με την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση της Π.Ε.Ο.Ο., θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας βάζοντας τον Οπτικό-Οπτομέτρη και την κοινωνική του προσφορά, στο επίκεντρο».

«Ολοκληρώσαμε –δήλωσε η κα. Μαίρη Πίνη Διευθύντρια του ΚΕ.Σ.Ο - μια πολύ μεγάλη ανθρωπιστική δράση, χωρίς διακρίσεις, με τις ευλογίες του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μαρωνείας & Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, την συμπαράσταση της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και του αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκου Τσαλικίδη.

Ευχαριστούμε τον κ. Αντιπεριφερειάρχη και τη Προϊσταμένη Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε Ροδόπης κα Μαρία Σεβδυνίδου γα την υπόδειξη των ειδικών πληθυσμιακών ομάδων. Θέλω να πιστεύω ότι η Κομοτηνή θα βρεθεί πρωτοπόρα στην επικαιρότητα για την χάραξη καλών πρακτικών συνεργασίας μεταξύ των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας αλλά και της Κοινωνίας των πολιτών».

Τέλος στο πλαίσιο της επίσκεψης στη Κομοτηνή, η Διευθύντρια του ΚΕΣΟ κα Πίνη και η Ειδική Γραμματέας του ΔΣ κα Μάρθα Σαμαρά συναντήθηκαν με το Πρόεδρο του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και συζήτησαν ζητήματα συνεργασία πάνω στο αντικείμενο του τομέα.

Επικοινωνία

Οι Ενορίες και τα Ιδρύματα της Ι.Α.Α. μπορούν να αποστέλλουν τις Ανακοινώσεις τους στην διεύθυνση: 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

Ακούστε Ζωντανά

Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος

Κοινωνικά Δίκτυα

© Copyright - Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών - developed by S.R.C.