Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα στην Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης


17 Ιουνίου 2021

Με ιδιαίτερη επιτυχία και με την συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου ξεκίνησε τη Δευτέρα 31 Μαΐου η υλοποίηση του επιμορφωτικού προγράμματος «Εκπαίδευση στη διαχείριση κοινωνικοπρονοιακών ζητημάτων αιχμής» που οργανώνουν από κοινού το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και η Ιερά Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης στο πλαίσιο της Πράξης «Ανάπτυξη Ικανοτήτων Ανθρώπινου Δυναμικού σε Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας με Έμφαση στις Δομές της Εκκλησίας».

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα ξεκίνησε διαδικτυακά με την προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ως Πρόεδρο του Ι.Π.Ε., τα μέλη του Ι.Π.Ε., όλους όσοι βοήθησαν στην οργάνωση του προγράμματος, αλλά και όσους συμμετέχουν σε αυτό. Ακολούθως ο Αν. Διευθυντής του Ι.Π.Ε., Πανοσ. Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, πραγματοποίησε μία σύντομη παρουσίαση του συγκεκριμένου προγράμματος, αλλά και του συνολικού έργου του Ι.Π.Ε., ενώ εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλο, τους συνεργάτες του και όλους τους συμμετέχοντες, μεταφέροντας παράλληλα τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Το εν λόγω πρόγραμμα είναι μικτό ως προς τον τρόπο υλοποίησης, καθώς περιλαμβάνει σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία και συναντήσεις δια ζώσης, ενώ θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου. Σε αυτό συμμετέχουν τα στελέχη από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Δίαυλος» (αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, εταίρος της οποίας είναι η Ι. Μητρόπολη) στο οποίο συμπράττουν με τα στελέχη τους το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Π.Ε. Λευκάδας, οι κοινωνικές δομές του Δήμου Λευκάδας και της Δ.Ε.Π.Ο.Κ.Α.Λ. (το αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, οι Βρεφικοί και Παιδικοί Σταθμοί, το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, το Κ.Α.Π.Η., το Κ.Η.Φ.Η., τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Κοινωνικό Φαρμακείο»), το Κέντρο Ημέρας και η Κοινωνική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «Δίαυλος» συντονίζει μία πολύ σημαντική δράση δικτύωσης των κοινωνικών φορέων της περιοχής στην οποία συμμετέχει ενεργά και δραστήρια η Ι. Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης και μέσα από τις μέχρι τώρα κοινές δράσεις του δικτύου αυτού αναδείχθηκε η σημασία της συνεργασίας όλων των φορέων που έχουν στο κέντρο της μέριμνάς τους τον Άνθρωπο, ώστε να «συνομιλούν» όλοι σε μια κοινή «γλώσσα» συνεννόησης, συναντίληψης και αμοιβαίας υποστήριξης στην απαιτητική κοινωφελή τους δράση. Από τις γόνιμες κατά καιρούς συζητήσεις διαφάνηκε όμως και η ανάγκη κοινής εκπαίδευσης πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικοπρονοιακά ζητήματα που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν όλοι, ο καθένας στον τομέα ευθύνης και δράσης του –ειδικά μάλιστα την περίοδο της πανδημίας.

Έτσι το Ι.Π.Ε. και η Ι. Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης μέσα από την αγαστή συνεργασία τους παρέχουν τη δυνατότητα υλοποίησης της αναγκαίας αυτής κοινής εκπαίδευσης πάνω σε θεματικές που θα αφορούν τις αρχές – δεοντολογία της κοινωνικής εργασίας, διλήμματα και δυσκολίες, τον εθελοντισμό στην κοινωνικοπρονοιακή εργασία, την εξουθένωση και την αντιμετώπιση των συνεπειών της, τις νέες δυνατότητες κοινωνικοπρονοιακής προσφοράς και τους φορείς της.

Κατά την πρώτη επιμορφωτική συνάντηση παρουσίασε εισήγηση με θέμα «Τοποθέτηση προβλήματος. Σύγχρονες εκρηκτικές ανάγκες κοινωνικής προσφοράς» ο Αιδεσ. Πρωτοπρ. Βασίλειος Χαβάτζας, Διευθυντής του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Εισηγήσεις θα παρουσιάσουν επίσης, ο Αιδεσ. Πρωτοπρ. Ευάγγελος Μαρκαντώνης, Δρ Θεολογίας, με θέμα «Η θέση της φιλανθρωπίας μέσα στην ποιμαντική διακονία της Εκκλησίας (θεωρητική τοποθέτηση, ενστάσεις, προβλήματα)», η κα Ελένη Νασέλου, Κοινωνική Λειτουργός, με θέμα «Αρχές κοινωνικής εργασίας. Δεοντολογία του επαγγέλματος του κοινωνικού λειτουργού. Διλήμματα, δυσκολίες, αναλογίες για τους εκπαιδευόμενους. Παρουσίαση περιπτώσεων κοινωνικής εργασίας», η κα Κατερίνα Ευθυμιοπούλου, Διευθύντρια του Καρέλλειου Πρότυπου Κέντρου ALZHEIMER, με θέμα «Εθελοντισμός στην κοινωνικοπρονοιακή εργασία. Αρχές, εκπαίδευση εθελονών, εποπτεία»,  o Πανοσ. Αρχιμ. Χρύσανθος Παπαποστόλου από το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ι.Α.Α. με θέμα «Εξουθένωση από την κοινωνικοπρονοιακή εργασία. Αντιμετώπιση των συνεπειών της καθημερινής τριβής με την επαιτεία και τις ιδιαιτερότητες της κοινωνικής διακονίας» και ο Πανοσ. Αρχιμ. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, Δρ Νομικής, με θέμα «Παρουσίαση και γνωριμία με φορείς (εκκλησιαστικούς και άλλους) κοινωνικοπρονοιακής μέριμνας. Νέες δυνατότητες κοινωνικοπρονοιακής προσφοράς. Άνοιγμα στην κοινότητα». Την τελική αξιολόγηση προς το πρόγραμμα θα συντονίσει ο Αιδεσ. Πρωτοπρ. Αθανάσιος Κοσμάς, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, εκτός των εισηγήσεων των ανωτέρω εκλεκτών ομιλητών, εκπρόσωποι από τους κοινωνικούς και προνοιακούς φορείς της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών θα παρουσιάσουν το έργο και τις δράσεις τους, προκείμενου να υπάρξει γνωριμία μεταξύ των φορέων και δημιουργική ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών.

Επικοινωνία

Οι Ενορίες και τα Ιδρύματα της Ι.Α.Α. μπορούν να αποστέλλουν τις Ανακοινώσεις τους στην διεύθυνση: 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

Συχνή Επικοινωνία

Γραφείο Γάμων και Διαζυγίων: 210 3352322, 2103352347, 2103352315 Γραφείο Προσωπικού: 210 3352306, 2103352310 Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης: 210 3352364

Κινητή Μονάδα Υγείας

Oμάδα εθελοντών ιατρών, η οποία πραγματοποιεί επισκέψεις στους Ιερούς Ναούς της Αρχιεπισκοπής, για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, σύμφωνα με το πρόγραμμα

Αναθεώρηση Συντάγματος

Συμβολή σε έναν ανοικτό διάλογο

Αποστολή

Βοήθησε κι εσύ ν' αλλάξει η ζωή μας

Ακίνητα Ι.Α.Α.

Ακίνητα Ιεράς Αρχιεπισκοπής προς μίσθωση ή παραχώρηση

Ακούστε Ζωντανά

Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος

Κοινωνικά Δίκτυα

© Copyright - Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών - developed by S.R.C.